Vianen, 13 september 2024 – Koninklijke Dekker opent een mega-batterijpark. De onderneming heeft in Vianen een ruimte ingericht met twaalf megabatterijen. Hiermee wordt de energie van ruim 40.000 zonnepanelen, die op verschillende panden van het houtbedrijf liggen, opgeslagen. Deze energie kan worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt of worden verhandeld op de onbalansmarkt. Op 13 september is het batterijpark officieel geopend.
Het project is ongeveer zeven jaar geleden aangevangen. “De ambitie van Koninklijke Dekker is om op een slimme manier in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien en om zo onze verantwoordelijkheid te nemen. Om dit grootschalig te realiseren, hebben we samenwerking gevonden met een aantal innovatieve projectpartners,” vertelt Robbert Jan Dekker, CEO van Koninklijke Dekker.
Investering en vermogen
Het mega-batterijpark bestaat uit twaalf batterijen met een totaalvermogen van zes MW en 13,2 MWh capaciteit. Dit houdt in dat als de batterijen op vol vermogen aanstaan, zij binnen twee uur en vijftien minuten van 0 naar 100% kunnen opladen en andersom. Koninklijke Dekker profiteert niet alleen zélf optimaal van eigen opgewekte stroom, maar voorziet ook om en nabij 8000 huishoudens van elektriciteit. Verder helpt het de regionale netbeheerder om netcongestie voorkomen, en helpt de onderneming op nationaal niveau om de balans te houden op de stroommarkten (EPEX en Onbalans).
Opslaan en ontladen van energie
Afhankelijk van de situatie zullen de batterijen laden als er een stroomoverschot is, bijvoorbeeld als de netbeheerder vraagt om een lokaal overschot weg te nemen. De batterijen zullen ontladen als er een tekort aan stroom is. Dit gebeurt bij slecht weer of als de netbeheerder vraagt om het lokale tekort op te lossen. Verder wordt er dagelijks ingespeeld op de behoefte van die dag. Door stroom op te slaan op het moment dat er te veel energie is, denk aan zon en wind of het net van stroom te voorzien bij tekorten, bijvoorbeeld in de avond. Voor een optimale prijsbepaling maakt Koninklijke Dekker gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze algoritmes houden rekening met het weer, de energiemarkt en de elk kwartier veranderende beursprijzen.
Verantwoordelijkheid nemen
“Opslag van groene energie is een belangrijke stap om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Het speelt daarnaast ook een essentiële rol om netcongestie in Nederland terug te dringen. Als ondernemer voel ik de verantwoordelijkheid om hieraan bij te dragen,'' aldus Robbert Jan Dekker, die verder laat weten dat er op korte termijn nog 15.000 panelen extra geplaatst gaan worden.
Partners
De betrokken partners bij dit project zijn CES/Exide (batterijsystemen), Edmij (AI-algoritmes voor handel op de energiebeurs), Unica (trafo’s en bekabeling) en Spectral (connectiviteit en aansturing), die allen gespecialiseerd zijn in grootschalige energieopslag.