19 juli 2024

Dekker Hout breidt uit in bosconcessies 

Dekker Hout breidt uit in bosconcessies 

Vianen,18 februari 2022 - Met een bosareaal van bijna 470,000 hectare (11% van de grootte van Nederland en iets minder dan het dubbele van Staatsbosbeheer) is dochteronderneming Dekma Bolivia flink uitgebreid.  

In de door Dekma beheerde bosconcessies in de Boliviaanse Amazone wordt volgens de richtlijnen van FSC beheerd en gekapt. In de praktijk worden eerst alle kwetsbare gebieden rondom meren, rivieren, berghellingen etc. uitgesloten van kap. Daarna wordt het resterende bos verdeeld in 25 arealen. In ieder areaal worden slechts enkele bomen per hectare (10,000 m2) gekapt eens in de 25 jaar. Open plekken waar stammen hebben gelegen, worden herplant.

In de tussenliggende 25 jaar groeit er vervolgens meer aan dan er gekapt is, zodat het bos volledig behouden blijft voor de toekomst. In die tijd wordt er continu CO2 uit de lucht opgenomen. Doordat er streng wordt toegezien op het naleven van het jachtverbod, is de dierenrijkdom in de bosconcessies hoger dan in de natuurreservaten, waar geen controle is en vaak illegaal gejaagd wordt.  

Ook de biodiversiteit wordt volledig in stand gehouden. Er wordt naar rato per voorkomende houtsoort gekapt en niet op basis van commerciële waarde. Daarbij worden belangrijke bomen, bijvoorbeeld voor noten, uitgesloten van kap. Het hout gaat vervolgens van de zagerijen van Dekma naar haar fabriek bij La Paz, waar er onder andere FSC vlonderplanken, schuttingen, gevelbekleding en binnendeurkozijnen van wordt gemaakt. Meer dan 300 lokale medewerkers zijn inmiddels actief in de bosinventarisatie, het beheer, de kap, de zagerijen en de houtbewerking (deels zelfs gerobotiseerd). 

Slechts 25% van de productie gaat naar Koninklijke Dekker in Nederland voor distributie in Europa.  Met de duurzame kap levert het bos waarde op voor de lokale bevolking en lukt het om zwerflandbouw en het afbranden voor soja plantages te voorkomen. Het kopen van FSC gecertificeerde houtproducten draagt daar enorm aan bij. Om dat beter uit te leggen aan de consument zal er dit tuinhout seizoen een grote campagne plaatsvinden bij en met Praxis Doe-Het-Zelf Center B.V.